Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Brazylia Cafeina Group (espresso)

    W tym roku w ramach Kooperatywy Cocatrel w Tres Pontas rozpoczęła swoją działalność grupa farmerek nazwana Cafeina Group. Cofeina Group zrzesza 1154 żeńskich producentów kawy a jej celem jest zachęcanie kobiet producentów do podejmowania ważnych decyzji w Kooperatywie. Grupa jest dobrze organizowana, mają regularne spotkania podnoszące edukację i wiedzę ale także zwiększają swoją widoczność na …

  • Brazylia Fazenda Salto (espresso)

    Farma Salto jest w rękach państwa Reis od 38 lat. Dr Fabio Reis, który jest lekarzem od zawsze miał kawę w szczególnym poważaniu. Na tej 800 ha farmie pracują Fabio i jego dwóch synów: Andre i Juca. Fabio jest bardzo świadomy potrzeby zrównoważonego rozwoju, dbania o środowisko i potrzeb społeczny wśród pracowników. Z chęcią przyjęli …

  • Honduras Oliverio Lara Lopez (espresso)

    Honduras Oliverio Lara Lopez to wyjątkowa kawa organiczna z obróbki Natural. Producentem jest Oliverio Lara Lopez wraz z synem. Oliverio jest bardzo doświadczonym plantatorem, ale jest również otwarty i zaangażowany we wszelkie możliwości udoskonalania swojej kawy. Był jednym z pierwszych członków kooperatywy w swoim regionie, który jako pierwszy dołączył do regionalnego programu  mikrolotów. Jego pomysły …

  • Kolumbia Narino Galeras bezkofeinowa (DECAF)

    W mieście Buesaco, położonym wysoko w Andach, znajduje się biuro, laboratorium do testów i magazyny Kooperatywy Cafes Especiales de Narino. To tutaj zwożone są kawy od wszystkich 300 drobnych farmerów należących do kooperatywy z okolicy miasta. Każdy lot jest analizowany, a farmerzy premiowani powyżej ceny rynkowej za spełnianie wysokich standardów, dobrych praktyk rolniczych, jak unikanie …

  • Kolumbia San Lorenzo (espresso)

    Ta grupa producentów jest częścią kooperatywy de Caficultores de Alto Occidente de Caldas. Rdzenna grupa San Lorenzo znajduje się w mieście Rio Sucio of Caldas z ludnoscią 11 500 mieszkańców z czego 1150 to farmerzy i producenci kawy. Ten rejon aż do niedawna był często nawiedzany przez bojówki paramilitarne FARC, ELN, które kontrolowały ten korytarz. Kawa …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65,0