Specialty

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

  • Brazylia Casa Blend (espresso)

    To mieszanka zbiorów z różnych farm stworzona przez kooperatywę Cooxupe. Inicjatywa tej kooperatywy pomaga lokalnym farmerom utrzymać się na rynku kaw jakości Specialty. Profil sensoryczny: orzechy włoskie, skórka pomarańczy, czekolada Kawa oceniona przez importera na poziomie 82,5/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Dla zachowania walorów smakowych, zalecamy spożyć przed upływem 6 miesięcy od …

  • Brazylia Rio Brilhante (espresso)

    Plantacja Rio Brilhante jest umiejscowiona w mikroregionie zwanym Pantano, w stanie Minas Gerais. Ten region znany jest z przewidywalnych, sezonowych opadów i klimatowi sprzyjającemu uprawie kawy. Zbiory są głównie mechaniczne, za pomocą kombajnów. Po zbiorach wiśnie przechodzą przez stacje sortowania, gdzie oddzielane są ziarna o wyższej gęstości i przeznaczone pod obróbkę Natural lub Pulped Natural. …

  • Brazylia Sitio Maranhao (espresso)

    Zaledwie 3 akrowa farma Sitio Maranhao jest umiejscowiona w górach, na pasie wulkanicznym pokrywającym niemal cały region Caldas. Charakteryzuje się dużą wysokością nad poziomem morza, łagodnym klimatem i gestą florą a wszystko to zapewnia doskonałe warunki dla produkcji kawy jakości Specialty. Kawa przeznaczona pod espresso i kawiarkę. Daje napar o wyraźnej pomarańczowo-karmelowej słodyczy, z miękkim …

  • El Salvador Finca Los Angeles (filtr)

    Farma Finca Buena Vista jest położona w południowej Kolumbii w departamencie Risaralda. Farma jest znana tutaj jako najlepszy producent w departamencie. Wygrali zawody w 2017 na najwyższa jakość jak i dostarczali kawy finałowe na wiele innych zawodów. Farma zasiana jest odmianą Castillo Rosari, która była stworzona przez Cenicafe w 2005 roku. Utworzono wtedy 6 róznych …

  • Etiopia Kennisa (espresso)

    Ta kawa została wyprodukowana przez relatywnie młodą kooperatywe Kennisa, która jest częścią związku Kata Muduga. 305 drobnych farmerów złożyło sie na ten lot kawy. Pracownikom i zarządowi kooperatywy udało się się uzyskać bardzo wysoką jakość jak na tak krótkie doświadczenie na rynku. Farmerzy, którzy sprzedają swoje wiśnie do kooperatywy najczęściej posiadają zaledwie kilkaset drzewek kawowca …

  • Gwatemala El Patio (filtr)

    El Patio jest lotem wyprodukowanym w centralnej strefie całej farmy będącej pod przewodnictwem Renardo Ovalle, menadżera i zarządcy farmy. Kawa rośnie obok gdzie większość lotów jest suszona, stąd nazwa lotu – El Patio. Farma La Bolsa została zakupiona przez wybitnego medyka, Jorge Vides’a w 1958 roku. Jorge wygrał od tamtego czasu dużo nagród za produkcje …

  • Honduras Chester Decaf (espresso – bezkofeinowa)

    Ta kawa jest mieszanką kaw mytych z Hondurasu z Kooperatywy Aruco. Nazywana jest Las Toltecas. Nazwa pochodzi od potomków regionu Corquin, gdzie znajduje się Kooperatywa Aruco. Ta mieszanka pochodzi od 13 członków kooperatywy i składa się z odmian: Parainema, Lempira, IHcafe90 i red Catuai. Kawa bezkofeinowa, przeznaczona pod espresso. Dekofeinizacja odbyła sie metodą Sparkling Water …

  • Kenia Tano Ndogo (filtr)

    Farma Tano Ndogo została założona w 1965 roku i jest głównie zasiana odmianą SL28, która w połączeniu z dużą wysokością produkuje wybitne niuanse smakowe w kawie. Prowadzący farmę bracia Muuru: Francis, David, James, John i Joseph są doświadczonymi plantatorami dlatego też ich plantacje są w tak dobrym stanie. Młyn Tano Ndogo obrabia kawy w sposób …

  • Salvador Cafenor Blend (espresso)

    Nazwa Cafenor pochodzi od regionu, w którym umiejscowiony jest młyn, w północnej części Santa Ana. Rodzina Valiente, która przewodniczy kooperatywie, jest prowadzona przez Alejandro i jego córki Monike i Valerie. Ich rodzina zajmuje sie kawą już od 1890 roku, a rozpoczął ją znany w regionie dziadek Alejandra. Farma należąca do rodziny nazywa się Anarquia i …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    70,0 
  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    80,0