Arabika
Wyświetlanie wszystkich wyników: 8
Brazylia Caixa de Fruta (espresso)
Wszystkie kawy z partii Caixa są suszone w statycznych zbiornikach, które pomieszczą 25-30 worków zielonej kawy. Zbiorniki te mają specjalne kratki wentylacyjne na dnie dla lepszej cyrkulacji powietrza a temperatura w nich jest utrzymywana poniżej 40stopni. Po wysuszeniu kawa odpoczywa jeszcze przez 2 tygodnie zanim zostanie obrana z pozostałego miąższu. Ta metoda daje bardziej miękką …
Brazylia Elza Leopoldino Marcelino (espresso)
Fazenda Camarao, jak na brazylisjkie standardy, jest mała 20 hektarową farmą umiejscowioną w regionie Lavras w Sul de Minas. Elza wychowywała się z kawą, która była częścią jej życia od czasów ukończenia szkoly. W młodości poznała przyszłego męża Alfonso i razem pracowali na dużej farmie Nepomuceno przez 18 lat. Ich celem od zawsze było posiadanie …
Etiopia Chelbesa Natural (filtr)
Chelbesa jest jednym z najlepszych regionów pod kątem produkcji kawy w słynnym dystrykcie Gedeb. Znana z gęsto porośniętych lasów okalających bananowce i kawowce rosnące na zacienionych farmach, daje sobą przykład dobrych ekologicznych upraw. SNAP Specialty Coffee zbudowali swój młyn w 2019 roku w małej wiosce zwanej Danche z nadzieją na zwożenie jedynie dojrzałych wiśni od …
Kenia Kegwa AA (filtr)
Kooperatywa Kegwa Coffee Factory jest usytuowane w Prowincji Centralnej, blisko miasta Kianyaga. Została założona w 1960 roku na obszarze 3 arów dostarczając usługi dla wiosek Kegwy, Mwiboini, Cieni i Kithiga. Dzisiaj jest połączona z kooperatywą Ngiriambu Farmers i ma już 1400 członków z czego 1000 to aktywni farmerzy. Wyjątkowe jest też to, że Kegwa Factory …
Nikaragua La Esperanza (espresso)
Kawowa historia Samuela zaczyna się wraz z jego dziadkiem, który miał małą farmę o powierzchni 5 manzan, którą przekazał swojemu synowi a on swojemu czyli Samuelowi. Z czasem rodzina dokupiła kolejne kilka farm w okolicy. Główna farma La Esperanza mieści się na wysokości 1400 m npm, tak jak El Cambalache i El Manantial, natomiast La …
Peru Elver Rioja (filtr)
Ten lot pochodzi z małej, 2-hektarowej farmy El Barejon należącej do Elvera Rioja Tarillo i jego rodziny. Farma leży na wysokości 1900 m i jest zasiana odmianami caturra i bourbon. Zmiany pogody i fluktuacje temperatury stają się problemem na tej wysokości. Susze są coraz częstsze dlatego zasadzono duże ilości drzew dajacych cień i poprawiono irygacje …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)
80,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.