Arabika

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

  • Brazylia Cafeina Group (espresso)

    W tym roku w ramach Kooperatywy Cocatrel w Tres Pontas rozpoczęła swoją działalność grupa farmerek nazwana Cafeina Group. Cofeina Group zrzesza 1154 żeńskich producentów kawy a jej celem jest zachęcanie kobiet producentów do podejmowania ważnych decyzji w Kooperatywie. Grupa jest dobrze organizowana, mają regularne spotkania podnoszące edukację i wiedzę ale także zwiększają swoją widoczność na …

  • Brazylia Fazenda Salto (espresso)

    Farma Salto jest w rękach państwa Reis od 38 lat. Dr Fabio Reis, który jest lekarzem od zawsze miał kawę w szczególnym poważaniu. Na tej 800 ha farmie pracują Fabio i jego dwóch synów: Andre i Juca. Fabio jest bardzo świadomy potrzeby zrównoważonego rozwoju, dbania o środowisko i potrzeb społeczny wśród pracowników. Z chęcią przyjęli …

  • Brazylia Manga Larga (metody przelewowe)

    Przy okazji zbiorów w 2019 roku Cocatrel Direct i nasz importer Falcon we współpracy z Fafą i jego ekipą z Rancho Grande rozpoczęli wdrażanie eksperymentalnych metod obróbki kawy by podnieść jeszcze bardziej jakość kaw z farmy Rancho Grande. Cocatrel Direct otrzymał bardzo pozytywne rezultaty uzywając stojących zbiorników, pomagających przy wolnej fermentacji i suszeniu. Otrzymali w …

  • Etiopia Kabira Lot 1 (metody przelewowe)

    Mustefa Abba Keno jest drobnym farmerem posiadającym 18 hektarów ziemi nieopodal Agro w strefie Jimma w zachodniej Etiopii. Jego farma mieści się na wysokości 2040 m n.p.m. i jest obsadzana odmianami botanicznymi pochodzącymi z centrum badawczego w Jimmie. Mustefa ma mały depulpator dyskowy, który uzywa do zbiorów obrabianych na mokro. Drugą połowę zbiorów obrabia na …

  • Honduras Oliverio Lara Lopez (espresso)

    Honduras Oliverio Lara Lopez to wyjątkowa kawa organiczna z obróbki Natural. Producentem jest Oliverio Lara Lopez wraz z synem. Oliverio jest bardzo doświadczonym plantatorem, ale jest również otwarty i zaangażowany we wszelkie możliwości udoskonalania swojej kawy. Był jednym z pierwszych członków kooperatywy w swoim regionie, który jako pierwszy dołączył do regionalnego programu  mikrolotów. Jego pomysły …

  • Kolumbia La Rosa (metody przelewowe)

    La Rosa jest średniej wielkości 20hektarową farmą umiejscowioną w dystrykcie Hispania. Prawie cała farma jest zasiana kawą, głównie odmianami Castillo i Caturra. Farma jest w posiadaniu rodziny Vasquezów od lat 70tych, kupiona wtedy przez ojca Cataliny, dzisiaj należy do Cafe Lumbus, która od 5 lat napędza rynek Specialty w regione Antioquia. Kawa oceniona przez importera …

  • Kolumbia Narino Galeras bezkofeinowa (DECAF)

    W mieście Buesaco, położonym wysoko w Andach, znajduje się biuro, laboratorium do testów i magazyny Kooperatywy Cafes Especiales de Narino. To tutaj zwożone są kawy od wszystkich 300 drobnych farmerów należących do kooperatywy z okolicy miasta. Każdy lot jest analizowany, a farmerzy premiowani powyżej ceny rynkowej za spełnianie wysokich standardów, dobrych praktyk rolniczych, jak unikanie …

  • Kolumbia San Lorenzo (espresso)

    Ta grupa producentów jest częścią kooperatywy de Caficultores de Alto Occidente de Caldas. Rdzenna grupa San Lorenzo znajduje się w mieście Rio Sucio of Caldas z ludnoscią 11 500 mieszkańców z czego 1150 to farmerzy i producenci kawy. Ten rejon aż do niedawna był często nawiedzany przez bojówki paramilitarne FARC, ELN, które kontrolowały ten korytarz. Kawa …

  • Rwanda Gatare (metody przelewowe)

    Gatare jest jedną z najstarszych stacji obróbki w kraju, założona w 2003 roku. Będąc jednocześnie jedną z pierwszych stacji produkujących kawy wysokiej jakości na eksport, zdobyła sobie wysoką reputację w okolicy. Usytuowana w dystrykcie Nyamasheke w zachodniej prowincji, otoczona jest wzgórzami pokrytymi krzewami kawowca. Stacja Gatare wielokrotnie konkurowała w Cup Of Exellence zajmując wysokie miejsca. …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65,0 
  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    75,0