…for better coffee

Coffeehood łączy w sobie palarnię kawy specialty oraz specialty coffee bar na Księżym Młynie w Łodzi. W Coffeehood kupisz ziarna arabiki Single Origin głównie z segmentu Specialty – zarówno do ekspresu kolbowego czy automatycznego, jak i pod metody przelewowe. W naszym specialty coffee barze napijesz się kaw Single Origin, jakości Specialty, zaparzanych pod espesso oraz metodami przelewowymi. Zamówisz również blendy do espresso (zmieszane przez nas gatunki arabiki i robusty).

Ziarna kawy wypalane są w piecu rzemieślniczym polskiej firmy Coffed, dzięki temu możemy wydobyć pełen profil smaku ziarna, a nie go zmieniać. Kawy mają różne posmaki – w zależności od pochodzenia zielonych ziaren, metody obróbki owoców, sposobu palenia kawy oraz jej zaparzania.

Nasza oferta kawy palonej zmienia się w zależności od sezonu. Współpracujemy z zaufanymi dostawcami zielonych ziaren jakości Specialty, którzy przekazują nam wszystkie informacje dotyczące pochodzenia i uprawy danej kawy. Każda nowo przybyła kawa wypalana jest na kilka sposobów w małych porcjach i poddawana testom (czyli cuppingowi), aby znaleźć odpowiedni dla niej profil palenia. Sprzedajemy kawy z całego świata – zarówno dla miłośników kaw przelewowych, jak i espresso.

Kto za tym stoi? Michał i Asia. Jesteśmy właścicielami niewielkiej, rzemieślniczej palarni kawy specialty i specialty coffee baru, które prowadzimy od kilku lat w pięknej, zabytkowej lokalizacji Konsumów Scheiblera znajdujących się w Łodzi przy ulicy Księży Młyn 16. Michał zajmuje się paleniem kawy zajmuję się od 2016 roku. Robi to z pasji i na małą skalę.

Jakość

Współpracujemy z importerami kawy jakości Specialty, która często jest ręcznie zbierana i selekcjonowana, pochodzi z małych plantacji, ma certyfikaty. Dobieramy indywidualne profile palenia każdej kawy, aby jak najlepiej wydobyć i uwydatnić posmaki, które naturalnie są w niej zawarte oraz parzymy naszą kawę na miejscu. Dbamy o najwyższą jakość podczas każdego etapu produkcji kawy palonej.

Przejrzystość

Znamy cały łańcuch zakupowy od rolnika do konsumenta oraz, co ważniejsze, dzielimy się informacjami o naszych kawach tj.: skąd pochodzą ziarna (kraj, region, stacja obróbki, kooperatywa lub farma i jej właściciel), jaki jest gatunek (arabika) oraz odmiana botaniczna, na jakiej wysokości są uprawiane owoce kawowca, kiedy zostały zebrane, z jakiej partii (lotu) pochodzą, jaką metodą są obrabiane, jakie mają certyfikaty, kto jest importerem oraz jak ziarna kawy zostały ocenione w skali SCA. Podajemy metodę palenia zielonych ziaren, datę ich palenia, informujemy i pokazujemy jak wygląda ten proces w naszej palarni oraz parzymy kawę na miejscu. Można przyjść do nas na Księży Młyn w Łodzi, i zobaczyć to wszystko na żywo (a później napić się kawy).

Rzemiosło

Palimy kawę w małych porcjach w piecu polskiej firmy Coffed. Kupujemy kawy jakości Specialty, sami wypalamy ziarna pod espresso i metody przelewowe, a później je pakujemy. Ciągle testujemy, udoskonalamy profile palenia kaw dostępnych w naszej palarni i eksperymentujemy. Przywiązujemy wagę do najmniejszych detali.