…for better coffee
Coffeehood łączy w sobie palarnię kawy specialty oraz specialty coffee bar na Księżym Młynie w Łodzi. W Coffeehood kupisz ziarna arabiki Single Origin głównie z segmentu Specialty – zarówno do ekspresu kolbowego czy automatycznego, jak i pod metody przelewowe. W naszym coffee barze napijesz się kaw Single Origin, jakości Specialty, zaparzanych pod espesso oraz metodami przelewowymi. Wkrótce zamówisz również blendy do espresso (zmieszane przez nas gatunki arabiki i robusty).
Nasze ziarna kawy wypalamy w piecu rzemieślniczym polskiej firmy Coffed. Dzięki jego precyzji wykonania, dobrym materiałom i komputerowemu sterowaniu parametrami palenia, mamy pełną kontrolę nad przebiegiem procesu i możemy wydobyć jak najlepszy profil smakowy każdego ziarna.
Kawy mają różne posmaki – w zależności od pochodzenia zielonych ziaren, od metody obróbki owoców, od sposobu palenia kawy czy jej zaparzania.
Nasza oferta kawy palonej zmienia się w zależności od sezonu. Współpracujemy z zaufanymi dostawcami zielonych ziaren najwyższej jakości, którzy przekazują nam wszystkie informacje dotyczące pochodzenia i uprawy kawy, którą od nich importujemy. Każda nowo przybyła kawa wypalana jest na kilka sposobów w małych porcjach i poddawana testom (czyli cuppingowi), aby znaleźć odpowiedni dla niej profil palenia. Wszystkie parametry (gęstość, wilgotność czy kolor) kawy zielonej jak i palonej na bieżąco sprawdzamy aby zapewnić jak najwyższej jakości i, na ile to możliwe, powtarzalny produkt dla naszych klientów. Sprzedajemy kawy z całego świata. Głównie z Brazylii, Kolumbii, Peru, Salvadoru czy krajów Afrykańskich jak Etiopia, Kenia, Uganda czy nawet z rejonów indonezyjskich i dalekiej Azji. Nasze kawy spodobają sie zarówno miłośnikom kaw przelewowych jak i klasycznego lub wykwintnego espresso.
Kto za tym stoi? Michał i Asia. Jesteśmy właścicielami niewielkiej, rzemieślniczej palarni kawy specialty i specialty coffee baru, które prowadzimy od kilku lat w pięknej, zabytkowej lokalizacji Konsumów Scheiblera znajdujących się w Łodzi przy ulicy Księży Młyn 16. Michał jest od palenia kawy, zajmuje się tym od 2016 roku. Robi to z pasji i miłości do tego zawsze ciekawego trunku.
Jakość
Współpracujemy z takimi importerami kaw jakości jak Falcon Specialty, Cafe Imports, List and Beisler, Attesa i innymi.To zapewnia nam dostawy kaw najwyższej, możliwej jakości z najbardziej wyszukanych i ciekawych zakątków świata. Kawa jakości Specialty to kawa najczęściej ręcznie zbierana i skrupulatnie selekcjonowana. Pochodzi z małych plantacji, zasiewana organicznie lub nawet rosnąca w dzikich, niedostepnych miejscach, najbardziej naturalnych i nieuprzemysłowionych terenach. Do każdej kawy zielonej dobieramy indywidualne profile palenia, aby jak najlepiej wydobyć i uwydatnić posmaki, które naturalnie są w niej zawarte.
Przejrzystość
Znamy cały łańcuch zakupowy od rolnika do konsumenta oraz, co ważniejsze, dzielimy się informacjami o naszych kawach tj.: skąd pochodzą ziarna (kraj, region, stacja obróbki, kooperatywa lub farma i jej właściciel), jaki jest gatunek (arabika) oraz odmiana botaniczna, na jakiej wysokości są uprawiane owoce kawowca, kiedy zostały zebrane, z jakiej partii (lotu) pochodzą, jaką metodą są obrabiane, jakie mają certyfikaty, kto jest importerem oraz jak ziarna kawy zostały ocenione w skali SCA. Podajemy metodę palenia zielonych ziaren, datę ich palenia, informujemy i pokazujemy jak wygląda ten proces w naszej palarni oraz parzymy kawę na miejscu. Można przyjść do nas na Księży Młyn w Łodzi, i zobaczyć to wszystko na żywo (a później napić się kawy).
Rzemiosło
Palimy kawę w małych porcjach w piecu polskiej firmy Coffed. Kupujemy kawy jakości Specialty, sami wypalamy ziarna pod espresso i metody przelewowe. Ciągle testujemy, udoskonalamy profile palenia kaw dostępnych w naszej palarni i eksperymentujemy, testujemy w regularnych cuppingach i testach porównawczych. Przywiązujemy wagę do najmniejszych detali.