Metody przelewowe
Ziarna kawy pod metody przelewowe palone są mocniej, bardziej poprzez energię kondukcyjną niż konwekcyjną, ale za to krócej i jaśniej, w celu uwydatnienia ich bogatych walorów smakowych. Nie jest tu tak ważne obniżenie ich kwasowości, jak pod espresso, gdyż wraz z degradacją kwasowości zdegradowałyby się także wszelkie delikatne nuty i posmaki zawarte naturalnie w ziarnach. Tak palone kawy są bardziej kwaskowe, ale i bardziej słodkie. Ich powolne zaparzanie metodami przelewowymi skutecznie redukuje nadmierną kwasowość. Fruktoza w nich zawarta nie jest do końca skarmelizowana w procesie palenia, co powoduje, że kawy te są bardziej rześkie, owocowe, świeże i nie mają w ogóle goryczki, są słodkie i lekkie. Najlepsze do zaparzania w dripie, aeropresie, chemexie, a także kawiarce, (jeżeli ktoś lubi kawy z lekką kwasowością).
Wyświetlanie wszystkich wyników: 5
Etiopia Kabira Lot 1 (metody przelewowe)
Mustefa Abba Keno jest drobnym farmerem posiadającym 18 hektarów ziemi nieopodal Agro w strefie Jimma w zachodniej Etiopii. Jego farma mieści się na wysokości 2040 m n.p.m. i jest obsadzana odmianami botanicznymi pochodzącymi z centrum badawczego w Jimmie. Mustefa ma mały depulpator dyskowy, który uzywa do zbiorów obrabianych na mokro. Drugą połowę zbiorów obrabia na …
Kolumbia La Rosa (metody przelewowe)
La Rosa jest średniej wielkości 20hektarową farmą umiejscowioną w dystrykcie Hispania. Prawie cała farma jest zasiana kawą, głównie odmianami Castillo i Caturra. Farma jest w posiadaniu rodziny Vasquezów od lat 70tych, kupiona wtedy przez ojca Cataliny, dzisiaj należy do Cafe Lumbus, która od 5 lat napędza rynek Specialty w regione Antioquia. Kawa oceniona przez importera …
Kostaryka El Perezoso (metody przelewowe)
Paląc El Perezoso dopasowujemy profil osobno pod metody przelewowe i pod espresso. Jako jasno palona, przeznaczona pod filtr daje napar bardzo klarowny o wysokiej słodyczy i z dobrym balansem. W zapachu przypomina czerwone porzeczki. Ma delikatny posmak białej czekolady, jabłek i czerwonych porzeczek, opartej na kwasowości dojrzałych pomarańczy. Jako espresso daje karmelowe, gęste body z …
Rwanda Gatare (metody przelewowe)
Gatare jest jedną z najstarszych stacji obróbki w kraju, założona w 2003 roku. Będąc jednocześnie jedną z pierwszych stacji produkujących kawy wysokiej jakości na eksport, zdobyła sobie wysoką reputację w okolicy. Usytuowana w dystrykcie Nyamasheke w zachodniej prowincji, otoczona jest wzgórzami pokrytymi krzewami kawowca. Stacja Gatare wielokrotnie konkurowała w Cup Of Exellence zajmując wysokie miejsca. …
Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)
75,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.