Metody przelewowe

Ziarna kawy pod metody przelewowe palone są krócej i na jaśniejszy kolor.  Tutaj dążymy do jak największego uwydatnienia ich naturalnych walorów smakowych, pochodzących z samego ziarna, ich terroir czy odmiany botanicznej.

Nie jest tu tak ważne obniżenie kwasowości, jak pod espresso, gdyż wraz z degradacją kwasowości zdegradowałyby się także wszelkie delikatne nuty i posmaki zawarte naturalnie w ziarnach.

Tak palone kawy są bardziej kwaskowe, ale i bardziej słodkie, owocowe, kwiatowe, maja mniej nut skarmelizowanych czyli czekolady, karmelu, itp. Natomiast skutecznie możemy redukować nadmierną kwasowość poprzez dłuższe zaparzanie np w dripie lub Chemexie. Fruktoza w nich zawarta nie jest do końca skarmelizowana w procesie palenia, co powoduje, że kawy te nie mają  goryczki, są słodkie i lekkie, bardziej herbaciane w konsystencji.

Najlepsze do zaparzania w dripie, aeropresie czy chemexie, a czasem także w kawiarce dla fanów kaw z wyższą kwasowością.

 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Etiopia Benti Nenka

    Młyn Guduba, umiejscowiony we wsi Benti Nenka, w regionie Guji, obrabia kawy od 589 drobnych farmerów, którzy posiadają nie więcej niż 1-2 hektarów ziemi. Założony w 2012 roku, na wysokosci 1900 metrów, przetwarza kawy wyjątkowej jakości. Farmerzy z Guji trzymają się tradycyjnych praktyk farmerskich, często łacząc kawę z uprawą innych owoców. Wszystkie uprawy tutaj są …

  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw degustacyjny naszych, aktualnie dostępnych, kaw palonych pod drip i wszelkie metody przelewowe. Zawiera 4 opakowania po 100g. Jeśli chcesz poznać nasze kawy nie ryzykując zakupu większej ilości, lub chcesz podarować nasze kawy komuś bliskiemu, to najlepszy wybór dla Ciebie. Pakujemy ziarna z aktualnie dostępnych kaw. Jeśli chcesz wiedzieć jakie kawy będą aktualnie w zestawie, …

    80,0