Metody przelewowe

Ziarna kawy pod metody przelewowe palone są mocniej, bardziej poprzez energię kondukcyjną niż konwekcyjną, ale za to krócej i jaśniej, w celu uwydatnienia ich bogatych walorów smakowych. Nie jest tu tak ważne obniżenie ich kwasowości, jak pod espresso, gdyż wraz z degradacją kwasowości zdegradowałyby się także wszelkie delikatne nuty i posmaki zawarte naturalnie w ziarnach. Tak palone kawy są bardziej kwaskowe, ale i bardziej słodkie. Ich powolne zaparzanie metodami przelewowymi skutecznie redukuje nadmierną kwasowość. Fruktoza w nich zawarta nie jest do końca skarmelizowana w procesie palenia, co powoduje, że kawy te są bardziej rześkie, owocowe, świeże i nie mają w ogóle goryczki, są słodkie i lekkie. Najlepsze do zaparzania w dripie, aeropresie, chemexie, a także kawiarce, (jeżeli ktoś lubi kawy z lekką kwasowością).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

  • El Salvador Los Angeles (metody przelewowe)

    Finca Los Angeles jest piękną, 23 hektarową farmą, zasianą jedynie odmianą Pacamara, usytuowaną w paśmie gór Ahuachapan w zachodnim Salvadorze. Farma należy do grupy Los Naranjos, zarzadzanej przez Sigfredo Corado, emerytowanego profesora rolnictwa z Państwowej Szkoły Rolniczej. Jest także częścią programu Renacer (odrodzony w Hiszpanii), która jest szkołą uprawy kawowców w terenie i programem edukacyjnym …

  • Etiopia Gerba Shakicha (metody przelewowe)

    Shonora Coffee powstała 30 lat temu, założona przez Shonore Gate wraz ze stacją obróbki kawy w Sakicha i farmą obok miasta Gerba. W ciągu ostatnich 3 lat synowie Gaty: Adugna i Morkata przejęli stację, wprowadzając zmiany i udoskonalenia jak rozbudowę stacji i unowocześnienie maszyn. Dzisiaj stacja obrabia kawe od ponad 150 lokalnych farmerów. Kawy tutejsze …

  • Gwatemala Erika Sanchez (metody przelewowe)

    Erika Sanchez jest właścicielem 2,5h farmy w San Antonio Huista w rejonie Huehuetenango. Farma, o nazwie La Montana, jest zasiana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika jest członkiem Red de Meujeres, czyli „sieci kobiet” i używa na plantacji tylko organicznych nawozów, które sama produkuje. Erika nie stosuje żadnych dodatków chemicznych. Metoda fermentacji, której używa jest …

  • Rwanda Gatare (metody przelewowe)

    Gatare jest jedną z najstarszych stacji obróbki w kraju, założona w 2003 roku. Będąc jednocześnie jedną z pierwszych stacji produkujących kawy wysokiej jakości na eksport, zdobyła sobie wysoką reputację w okolicy. Usytuowana w dystrykcie Nyamasheke w zachodniej prowincji, otoczona jest wzgórzami pokrytymi krzewami kawowca. Stacja Gatare wielokrotnie konkurowała w Cup Of Exellence zajmując wysokie miejsca. …

  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    75,0