Metody przelewowe

Ziarna kawy pod metody przelewowe palone są mocniej, bardziej poprzez energię kondukcyjną niż konwekcyjną, ale za to krócej i jaśniej, w celu uwydatnienia ich bogatych walorów smakowych. Nie jest tu tak ważne obniżenie ich kwasowości, jak pod espresso, gdyż wraz z degradacją kwasowości zdegradowałyby się także wszelkie delikatne nuty i posmaki zawarte naturalnie w ziarnach. Tak palone kawy są bardziej kwaskowe, ale i bardziej słodkie. Ich powolne zaparzanie metodami przelewowymi skutecznie redukuje nadmierną kwasowość. Fruktoza w nich zawarta nie jest do końca skarmelizowana w procesie palenia, co powoduje, że kawy te są bardziej rześkie, owocowe, świeże i nie mają w ogóle goryczki, są słodkie i lekkie. Najlepsze do zaparzania w dripie, aeropresie, chemexie, a także kawiarce, (jeżeli ktoś lubi kawy z lekką kwasowością).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • El Salvador San Carlos Dos (metody przelewowe)

    Koooperatywa San Carlos Dos powstała w 1980 roku dzięki reformom rolnym, które zostały wdrożone przez rząd Salwadoru, który dokonał redystrybucji ziemi wśród drobnych rolników. Gospodarstwo o powierzchni 672 ha znajduje się na wysokościach od 1100 do 1665 m n.p.m. w górach Cacahuatique (góry te podczas wojny domowej w latach 80. były strategiczną punktem sił opozycyjnych, …

  • Etiopia Halu Beriti (metody przelewowe)

    Stacja obróbki Halu Beriti powstała w 2014 roku. Dla tego, specjalnie przygotowanego lotu ziarna były bardziej skrupulatnie sortowane podczas całego procesu. Podczas fazy suszenia na „łożach afrykańskich” oddzielane są ziarna, które wykazują jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne lub pochodzące od insektów, także te które nie wysychają w odpowiednim tempie. Fermentacja tych ziaren trwa od 48 do 72 …

  • Honduras Yolanda Urrea Arita (metody przelewowe)

    Pani Yolanda jest właścicielką farmy El Triunfo, która znajduje się na terenach Las Pacayas, w obszarze Corquin, Copan. Zawiaduje swoją farmą z pomocą męża Luisa i trzech synów studiujących rolnictwo. Farma ma zaledwie 2 hektary i w większości jest wciąż pierwotnie zalesiona, gdyż pani Yolanda wierzy, że kluczem do jakości jest synergia roślin kawowca z …

  • Microlot Gwatemala Santos Emiliano Bautista (metody przelewowe)

    Jest to kawa oznaczona jako microlot, czyli część zbioru, która została uznana przez plantatora za najbardziej udaną, oraz zebrana i zapakowana osobno, jako lepsza część partii (lotu). Napar z tej kawy będzie słodki z niską kwasowością i z wyraźnymi posmakami jagód i zielonych winogron. Santos Emiliano Bautista Lopez jest właścicielem 14,5 hektarowej farmy o nazwie …

  • Peru La Flor (metody przelewowe)

    Farma La Flor jest pierwszą farmą, która wygrała Cup of Exellence w Peru i to zwycięstwo umieściło farmę La Flor na mapie kaw wysokiej jakości. Farma składa się z około 40 producentów kawy, którzy zasiewają głównie odmiany Caturra, Bourbon i Typica. Producenci zbierają i obrabiają kawę na własną rękę, poddają ją fermentacji przez 24-36 godzin, …

  • Rwanda Karambi (metody przelewowe)

    Dla Edmonda Kanyamibwa, właściciela Karambi Mountain Coffee, jakość jest ponad wszystkim. Edmund zbudował swoją pierwszą stacje obróbki kawy w 2014 roku, od razu otrzymywał dobre opinie i zajął się ekspansją możliwości firmy. W 2015 zbudował kolejną stacje obróbki w niedalekim rejonie z dobrą kawą. Jego doświadczenie nabrane w poprzedniej stacji obróbki pozwoliło mu dostarczać na …