Metody przelewowe

Ziarna kawy pod metody przelewowe palone są mocniej, bardziej poprzez energię kondukcyjną niż konwekcyjną, ale za to krócej i jaśniej, w celu uwydatnienia ich bogatych walorów smakowych. Nie jest tu tak ważne obniżenie ich kwasowości, jak pod espresso, gdyż wraz z degradacją kwasowości zdegradowałyby się także wszelkie delikatne nuty i posmaki zawarte naturalnie w ziarnach. Tak palone kawy są bardziej kwaskowe, ale i bardziej słodkie. Ich powolne zaparzanie metodami przelewowymi skutecznie redukuje nadmierną kwasowość. Fruktoza w nich zawarta nie jest do końca skarmelizowana w procesie palenia, co powoduje, że kawy te są bardziej rześkie, owocowe, świeże i nie mają w ogóle goryczki, są słodkie i lekkie. Najlepsze do zaparzania w dripie, aeropresie, chemexie, a także kawiarce, (jeżeli ktoś lubi kawy z lekką kwasowością).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

  • Boliwia Manco Kapac (metody przelewowe)

    Manco Kapac to grupa producentów uprawiajacych kawę wspólnie, którą razem dostarczają do młyna Buena Vista w Caranavi, gdzie poddana jest dalszej obróbce. Każda z farm ma od 8 do 12 hektarów, z których 1/3 to krzewy kawowca różnych odmian jak: Caturra, Red i Yellow Catuai i Typica, rosnących w naturalnym cieniu okolicznych drzew. Ten lot …

  • El Salvador Los Angeles (metody przelewowe)

    Finca Los Angeles jest piękną, 23 hektarową farmą, zasianą jedynie odmianą Pacamara, usytuowaną w paśmie gór Ahuachapan w zachodnim Salvadorze. Farma należy do grupy Los Naranjos, zarzadzanej przez Sigfredo Corado, emerytowanego profesora rolnictwa z Państwowej Szkoły Rolniczej. Jest także częścią programu Renacer (odrodzony w Hiszpanii), która jest szkołą uprawy kawowców w terenie i programem edukacyjnym …

  • Etiopia Chelbesa Natural (metody przelewowe)

    Chelbesa jest jednym z najlepszych regionów pod kątem produkcji kawy w słynnym dystrykcie Gedeb. Znana z gęsto porośniętych lasów okalających bananowce i kawowce rosnące na zacienionych farmach, daje sobą przykład dobrych ekologicznych upraw. SNAP Specialty Coffee zbudowali swój młyn w 2019 roku w małej wiosce zwanej Danche z nadzieją na zwożenie jedynie dojrzałych wiśni od …

  • Gwatemala Erika Sanchez (metody przelewowe)

    Erika Sanchez jest właścicielem 2,5h farmy w San Antonio Huista w rejonie Huehuetenango. Farma, o nazwie La Montana, jest zasiana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika jest członkiem Red de Meujeres, czyli „sieci kobiet” i używa na plantacji tylko organicznych nawozów, które sama produkuje. Erika nie stosuje żadnych dodatków chemicznych. Metoda fermentacji, której używa jest …

  • Kenia Kegwa AA (metody przelewowe)

    Kooperatywa Kegwa Coffee Factory jest usytuowane w Prowincji Centralnej, blisko miasta Kianyaga. Została założona w 1960 roku na obszarze 3 arów dostarczając usługi dla wiosek Kegwy, Mwiboini, Cieni i Kithiga. Dzisiaj jest połączona z kooperatywą Ngiriambu Farmers i ma już 1400 członków z czego 1000 to aktywni farmerzy. Wyjątkowe jest też to, że Kegwa Factory …

  • Kolumbia Cafe del Micay (metody przelewowe)

    Gmina Argelia jest umiejscowiona w rejonach o wysokich niepokojach społecznych i otoczona nielegalnym handlem narkotykami. Do dzis jest to aktualny problem dla ludzi pragnących legalnie zarabiać na życie. Siruma Coffee – firma eksportowa założona przez kobiety – w 2020 rozpoczął swój projekt, dotowany z USAID, dla wsparcia 5 małych stowarzyszeń zrzeszających 220 rodzin żyjących z …

  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    80,0