Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

  • Brazylia Aguas Claras (espresso)

    Farma Aguas Claras obejmuje łącznie 110 ha. Efrain, właściciel, należy do pokolenia plantatorów kawy, które ma 130 lat w Brazylii. W 2000 r. Efrain kupił ziemię na granicy Sul De Minas oraz Cerrado w regionie ILicnea, po tym, jak zdobył wiedzę na temat produkcji kawy, a także wykorzystania bardziej nowoczesnych technologii rolniczych. W gospodarstwie uprawiane …

  • Brazylia Castanhas Do Brasil (espresso)

    Kooperatywa Cocatrel została założona w 1961 roku w Tres Pontas i jest już dzisiaj drugą największą kooperatywą w Brazylii. Zrzesza około 6000 członków i ma 11 punktów sprzedaży w całym regionie. Wszystkie kawy są oznakowane elektronicznie osobistym kodem QR, co daje pełną możliwość śledzenia ścieżki od farmera do eksportera. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę …

  • El Salvador Grupo Renacer (espresso)

    Grupa Renacer powstała w 2020 roku w celu stworzenia współpracy między drobnymi farmerami w regionie Canton, Los Naranjos. Głównym problemem w tym regionie była niska zawartosć składników odżywczych w glebie, zwiększona zachorowalność, niska produkcja i słaby dostęp do rynku zbytu. Szkoła rolnicza prowadzona przez Sigfredo Corado, który wspomagał producentów już przed powstaniem Grupy Renacer, który …

  • Kolumbia Narino Galeras bezkofeinowa (espresso)

    W mieście Buesaco, położonym wysoko w Andach, znajduje się biuro, laboratorium do testów i magazyny Kooperatywy Cafes Especiales de Narino. To tutaj zwożone są kawy od wszystkich 300 drobnych farmerów należących do kooperatywy z okolicy miasta. Każdy lot jest analizowany, a farmerzy premiowani powyżej ceny rynkowej za spełnianie wysokich standardów, dobrych praktyk rolniczych, jak unikanie …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65,0