Espresso
Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.
Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Brazylia Manga Larga Anaerobic (espresso)
Podczas zbiorow w 2019, we współpracy z Fafa i jego zespołem na Rancho Grande, Cocatrel Direct i naszym importerem Falcon, rozpoczęto eksperymentalne metody obróbki kawy z tej plantacji. Już od samego początku Cocatrel osiągnął bardzo dobre rezultaty w stojących zbiornikach spowalniających fermentację i suszenie ziaren, kreując profile smakowe rzadko spotykane w tego rodzaju kawach. Ten …
Honduras Chester Decaf (espresso – bezkofeinowa)
Ta kawa jest mieszanką kaw mytych z Hondurasu z Kooperatywy Aruco. Nazywana jest Las Toltecas. Nazwa pochodzi od potomków regionu Corquin, gdzie znajduje się Kooperatywa Aruco. Ta mieszanka pochodzi od 13 członków kooperatywy i składa się z odmian: Parainema, Lempira, IHcafe90 i red Catuai. Kawa bezkofeinowa, przeznaczona pod espresso. Dekofeinizacja odbyła sie metodą Sparkling Water …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.