Espresso
Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.
Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).
Wyświetlanie wszystkich wyników: 5
Brazylia Casa Blend (espresso)
To mieszanka zbiorów z różnych farm stworzona przez kooperatywę Cooxupe. Inicjatywa tej kooperatywy pomaga lokalnym farmerom utrzymać się na rynku kaw jakości Specialty. Profil sensoryczny: orzechy włoskie, skórka pomarańczy, czekolada Kawa oceniona przez importera na poziomie 82,5/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Dla zachowania walorów smakowych, zalecamy spożyć przed upływem 6 miesięcy od …
Brazylia Santa Cruz – Microlot (espresso)
Nazywam się Jessica Pimentel, jestem drobnym producentem Specialty Coffee. Mam 33 lata i jestem zamężna z Tiago i mamy 8 letnia córkę. Pochodzę z miasta Lambari i jestem 4-ym pokoleniem plantatorów kawy. Mój pradziadek Sebastiao Fernandez był pierwszym plantatorem kawy w tym regionie. W 2019 dołączyliśmy do Stowarzyszenia Amecafe żeby wraz z wymianą doświadczeń od …
Brazylia Sitio Maranhao (espresso)
Zaledwie 3 akrowa farma Sitio Maranhao jest umiejscowiona w górach, na pasie wulkanicznym pokrywającym niemal cały region Caldas. Charakteryzuje się dużą wysokością nad poziomem morza, łagodnym klimatem i gestą florą a wszystko to zapewnia doskonałe warunki dla produkcji kawy jakości Specialty. Profil sensoryczny: mleczna czekolada, karmel, nektarynka, brzoskwinia Kawa oceniona przez importera na poziomie 84,5/100 …
Kolumbia Manizales Cooperative (espresso)
Na drodze pomiędzy Manizales i Honda leży małe miasteczko o nazwie Monte Bonito, graniczące za zboczami Cerro Bravo o zaludnieniu ledwie 1tysiąc mieszkańców. Miasto pieczołowicie utrzymuje stare tradycje rolnicze regionu kolumbijskich Andów. Jego burzliwa historia oparta jest na wpływach wojny domowej, podczas której 3 krotnie zostało przejęte przez oddziały FARC. Większość rolników tego regionu ma …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.