Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

  • Brazylia Diamond (espresso)

    Brazylia Diamond jest bazą do blendów espresso lub jako klasyczny single origin pod espresso. Jest to kawa o znikomej kwasowości i gęstej konsystencji, idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych. Naza brazylia Diamond jest mieszanką arabik – dzięki temu importer uzyskuje w pełni powtarzalny profil samkowy z roku na rok. Brazylia Diamond pochodzi z różnych farm …

  • Brazylia Feijoa (espresso)

    Antonio jest drobnym farmerem w regionie Mogiana w mieście Poco Fundo. Zasiewa wiele odmian kawowca, lecz jego ulubioną jest Tupi. Jest to odmiana bardzo delikatna i trudniejsza w uprawie, ale wyróżnia się swoją wyjątkową kompleksowością w profilu smakowym. Kawa oceniona przez importera na poziomie 84/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Najlepiej spożyć przed …

  • Gwatemala Erika Sanchez (espresso)

    Erika Sanchez jest właścicielką 2,5 hektarowej farmy w okręgu San Antonio Huista w Huehuetenango o nazwie La Montana. Farma jest zasiewana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika należy do związku Red de Mujeres, organizacji kobiet farmerek. Na farmie używa tylko organicznych nawozów, które wytwarza samemu. Jej metoda fermentacji kawy jest dosyć unikatowa, pozwala kawie na …

  • Kolumbia Cerro Alto (espresso)

    Kawa oceniona przez importera na poziomie 86,5/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

  • Zestaw testowy espresso (3 x 150 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od ostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65