Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

  • Brazylia Sitio Taruma (espresso)

    Eduardo Daniel, syn Sebastiao i Hildy Candide, jest najmłodszy w rodzinie. Jego rodzinna historia z plantacją kawy rozpoczęła się w 1990 roku, kiedy to, po wielu latach na innych plantacjach, wreszcie dostali szansę utworzenia własnych plantacji kawy w rejonie Sertaozinho. Kiedy Eduardo skończył 18 lat otrzymał od rodziców jedną z części plantacji i nazwał ją …

  • Kolumbia Narino Galeras bezkofeinowa (DECAF)

    W mieście Buesaco, położonym wysoko w Andach, znajduje się biuro, laboratorium do testów i magazyny Kooperatywy Cafes Especiales de Narino. To tutaj zwożone są kawy od wszystkich 300 drobnych farmerów należących do kooperatywy z okolicy miasta. Każdy lot jest analizowany, a farmerzy premiowani powyżej ceny rynkowej za spełnianie wysokich standardów, dobrych praktyk rolniczych, jak unikanie …

  • Kolumbia Palmera (espresso)

    Nazwa Palmera pochodzi od drzewa w Kolumbii, a projekt ten jest częścią programu Ally’s Core Coffee. Ziarna charakteryzują się nutami słodkich owoców tropikalnych, przypraw i czekolady. Pełne body i średnia kwasowość są charakterystyczne dla kaw kolumbijskich. Ziarna pochodzą od producenta Aromas del Sur w Pitalito w Huila, który ma najnowocześniejszy młyn w stacji obróbki, a …

  • Pau Brazil (espresso)

    Nazwa Paubrasil pochodzi od narodowego drzewa Brazylii i jest symbolem stałej jakości stworzonej przez doświadczonych rolników z Brazylii, którzy wykorzystują wszystkie dostępne technologie, aby usprawnić produkcję, pomimo zmieniających się warunków środowiskowych. Kawa Paubrasil posiada certyfikat Regiao Cerrado Mineiro Designation of Origin program. Poducenci tych ziaren należą do jednej z dziewięciu spółdzielni lub sześciu stowarzyszeń zrzeszonych …

  • Zestaw testowy espresso (3 x 150 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od ostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65,0