Espresso
Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.
Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Brazylia Caixa de Fruta (espresso)
Wszystkie kawy z partii Caixa są suszone w statycznych zbiornikach, które pomieszczą 25-30 worków zielonej kawy. Zbiorniki te mają specjalne kratki wentylacyjne na dnie dla lepszej cyrkulacji powietrza a temperatura w nich jest utrzymywana poniżej 40stopni. Po wysuszeniu kawa odpoczywa jeszcze przez 2 tygodnie zanim zostanie obrana z pozostałego miąższu. Ta metoda daje bardziej miękką …
Brazylia Elza Leopoldino Marcelino (espresso)
Fazenda Camarao, jak na brazylisjkie standardy, jest mała 20 hektarową farmą umiejscowioną w regionie Lavras w Sul de Minas. Elza wychowywała się z kawą, która była częścią jej życia od czasów ukończenia szkoly. W młodości poznała przyszłego męża Alfonso i razem pracowali na dużej farmie Nepomuceno przez 18 lat. Ich celem od zawsze było posiadanie …
Nikaragua La Esperanza (espresso)
Kawowa historia Samuela zaczyna się wraz z jego dziadkiem, który miał małą farmę o powierzchni 5 manzan, którą przekazał swojemu synowi a on swojemu czyli Samuelowi. Z czasem rodzina dokupiła kolejne kilka farm w okolicy. Główna farma La Esperanza mieści się na wysokości 1400 m npm, tak jak El Cambalache i El Manantial, natomiast La …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.