Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • Brazylia Presente Do Sol (espresso)

    Kawa pochodzi z 90-hektarowej farmy Fazenda Paraiso usytuowanej na wysokości 1300-1500 m n.p.m. w południowo-wschodniej Brazylii. 81-letni właściciel Antonio Fortes pierwotnie zasiewał tę farmę wieloma różnymi odmianami roślin. Po kilku latach postawił wszystko na kawę, jednak ostra zima przetrzebiła całe zbiory i Antonio zaczął od nowa. W 2008 roku rozpoczął współpracę z Carmo Coffees – …

  • Microlot Gwatemala Santos Emiliano Bautista (espresso)

    Santos Emiliano Bautista Lopez jest właścicielem 14,5 hektarowej farmy o nazwie San Emiliano, na której 2,5 hektara zajmują odmiany Bourbon, Caturra i Catuai. Tutaj zbierane są tylko w pełni dojrzałe wiśnii i są następnie depulpowane kolejnego dnia przed 24 godzinną fermentacją. Obrane ziarna są myte trzykrotnie, po czym suszone na patio. Napar z tej kawy …

  • Rwanda Karambi (espresso)

    Dla Edmonda Kanyamibwa, właściciela Karambi Mountain Coffee, jakość jest ponad wszystkim. Edmund zbudował swoją pierwszą stacje obróbki kawy w 2014 roku, od razu otrzymywał dobre opinie i zajął się ekspansją możliwości firmy. W 2015 zbudował kolejną stacje obróbki w niedalekim rejonie z dobrą kawą. Jego doświadczenie nabrane w poprzedniej stacji obróbki pozwoliło mu dostarczać na …