Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

  • Brazylia Aguas Claras (espresso)

    Farma Aguas Claras obejmuje łącznie 110 ha. Efrain, właściciel, należy do pokolenia plantatorów kawy, które ma 130 lat w Brazylii. W 2000 r. Efrain kupił ziemię na granicy Sul De Minas oraz Cerrado w regionie ILicnea, po tym, jak zdobył wiedzę na temat produkcji kawy, a także wykorzystania bardziej nowoczesnych technologii rolniczych. W gospodarstwie uprawiane …

  • Kolumbia Monte Bonito (espresso)

    Na drodze pomiędzy Manizales i Honda leży małe miasteczko o nazwie Monte Bonito, graniczące za zboczami Cerro Bravo o zaludnieniu ledwie 1tysiąc mieszkańców. Miasto pieczołowicie utrzymuje stare tradycje rolnicze regionu kolumbijskich Andów. Jego burzliwa historia oparta jest na  wpływach wojny domowej, podczas której 3 krotnie zostało przejęte przez oddziały FARC. Większość rolników tego regionu ma …

  • Rwanda Inzovu Peaberry (espresso)

    Inzovu jest mieszanką skomponowaną z kaw rosnących w zachodnich i południowych regionach Rwandy. Kawa ta pokazuje, bardzo charakterystyczny dla tego regionu profil smakowy. Po zakończeniu sezonu zbiorów, jest sortowana i wszystkie ziarenka Peaberry są oddzielane od reszty. Póżniej komponowany jest z nich oddzielny lot. W tegorocznych zbiorach uzyskano jeszcze bardziej dystyngowaną kwasowość i gęstszą konsystencję …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    70,0