Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • Kolumbia La Primavera (espresso decaf)

    Kawa bezkofeinowa z Kolumbii. Dekofeinizowana metodą sugarcane, czyli przy współudziale bakterii pochodzących z obróbki cukru trzcinowego. Jest to według nas metoda najlepiej zachowująca orginalny smak kawy. Tutaj w wersji palonej pod espresso – wyjątkowo wysokiej jakości jak na decaf, z lekkim posmakiem wanilii, czerwonych owoców, butterscotch i cukru trzcinowego. Kawa o niskiej kwasowości, dobrze zbalansowana …

  • Rwanda Mwasa (espresso)

    Kooperatywa Mwasa mieści się w sektorze Machuba dystryktu Nyamasheke. Założona w 2006 roku jest, leżącą na wysokosci 1650m npm, stacją obróbki, należącą do kooperatywy lokalnych rolników. Najbliższa wioska to Gatare. Mwasa zatrudnia 2 stalych pracowników, w tym jednego po agroekonomii pochodzącego z Gatare. Podczas zbiorów zatrudnienie zwiększa się do ponad 30 osób. Stacja otrzymuje zbiory …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw degustacyjny naszych, aktualnie dostępnych, kaw palonych pod espresso. Zawiera 4 opakowania po 100g. Jeśli chcesz poznać nasze kawy nie ryzykując zakupu większej ilości, lub chcesz podarować nasze kawy komuś bliskiemu, to najlepszy wybór dla Ciebie. Pakujemy ziarna z aktualnie dostępnych kaw. Jeśli chcesz wiedzieć jakie kawy będą aktualnie w zestawie, napisz do nas na …

    70,0