Espresso

Kawy pod espresso palone są dłużej i delikatniej w celu redukcji nadmiernej kwasowości. Jednakże nie palimy ich zbyt mocno, aby nie skarmelizować zbytnio cukrów naturalnie zawartych w kawie i nie doprowadzić do niechcianej goryczki, a z drugiej strony na tyle długo, aby proces karmelizacji odbył się w pełni i kawa była „well developed”.

Ziarna pochodzą najczęściej z Ameryki Centralnej i Południowej, naturalnie słodkie i z niższą kwasowością, ale także z Afryki, jeśli ktoś lubi owocowe lub winne posmaki. Tak palone kawy nadają się do zaparzania w ekspresach: kolbowych i ciśnieniowych, jak i w zwykłej kawiarce (jeśli ktoś woli kawy pozbawione kwasowości lub nawet z odrobiną delikatnej goryczki).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

  • Brazylia Rancho Grande Anaerobic (espresso)

    Historia plantacji. Na farmie Rancho Grande produkcji kawy rozpoczęła się w 1933 roku, kiedy to pan Aneite Reis odziedziczył 5 hektarów farmy. Dzisiaj farma jest prowadzona przez Jose Carlo Reis i jego syna Flavio, czyli syna i wnuka pana Aneite. Misją farmy jest produkcja kawy najwyższej jakosci i w sposób jak najbardziej odpowiedzialny, czyli z …

  • Brazylia Sitio Maranhao (espresso)

    Zaledwie 3 akrowa farma Sitio Maranhao jest umiejscowiona w górach, na pasie wulkanicznym pokrywającym niemal cały region Caldas. Charakteryzuje się dużą wysokością nad poziomem morza, łagodnym klimatem i gestą florą a wszystko to zapewnia doskonałe warunki dla produkcji kawy jakości Specialty. Kawa przeznaczona pod espresso i kawiarkę. Daje napar o wyraźnej pomarańczowo-karmelowej słodyczy, z miękkim …

  • Honduras Chester Decaf (espresso – bezkofeinowa)

    Ta kawa jest mieszanką kaw mytych z Hondurasu z Kooperatywy Aruco. Nazywana jest Las Toltecas. Nazwa pochodzi od potomków regionu Corquin, gdzie znajduje się Kooperatywa Aruco. Ta mieszanka pochodzi od 13 członków kooperatywy i składa się z odmian: Parainema, Lempira, IHcafe90 i red Catuai. Kawa bezkofeinowa, przeznaczona pod espresso. Dekofeinizacja odbyła sie metodą Sparkling Water …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    70,0