Kawy

Palimy kawę na dwa sposoby – pod espresso i metody przelewowe. Te dwie metody zaparzania kawy wymagają zupełnie innego podejścia do jej palenia.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

  • Boliwia Manco Kapac (metody przelewowe)

    Manco Kapac to grupa producentów uprawiajacych kawę wspólnie, którą razem dostarczają do młyna Buena Vista w Caranavi, gdzie poddana jest dalszej obróbce. Każda z farm ma od 8 do 12 hektarów, z których 1/3 to krzewy kawowca różnych odmian jak: Caturra, Red i Yellow Catuai i Typica, rosnących w naturalnym cieniu okolicznych drzew. Ten lot …

  • Brazylia Aguas Claras (espresso)

    Farma Aguas Claras obejmuje łącznie 110 ha. Efrain, właściciel, należy do pokolenia plantatorów kawy, które ma 130 lat w Brazylii. W 2000 r. Efrain kupił ziemię na granicy Sul De Minas oraz Cerrado w regionie ILicnea, po tym, jak zdobył wiedzę na temat produkcji kawy, a także wykorzystania bardziej nowoczesnych technologii rolniczych. W gospodarstwie uprawiane …

  • Brazylia Caixa de Fruta (espresso)

    Wszystkie kawy z partii Caixa są suszone w statycznych zbiornikach, które pomieszczą 25-30 worków zielonej kawy. Zbiorniki te mają specjalne kratki wentylacyjne na dnie dla lepszej cyrkulacji powietrza a temperatura w nich jest utrzymywana poniżej 40stopni. Po wysuszeniu kawa odpoczywa jeszcze przez 2 tygodnie zanim zostanie obrana z pozostałego miąższu. Ta metoda daje bardziej miękką …

  • El Salvador Los Angeles (metody przelewowe)

    Finca Los Angeles jest piękną, 23 hektarową farmą, zasianą jedynie odmianą Pacamara, usytuowaną w paśmie gór Ahuachapan w zachodnim Salvadorze. Farma należy do grupy Los Naranjos, zarzadzanej przez Sigfredo Corado, emerytowanego profesora rolnictwa z Państwowej Szkoły Rolniczej. Jest także częścią programu Renacer (odrodzony w Hiszpanii), która jest szkołą uprawy kawowców w terenie i programem edukacyjnym …

  • Etiopia Chelbesa Natural (metody przelewowe)

    Chelbesa jest jednym z najlepszych regionów pod kątem produkcji kawy w słynnym dystrykcie Gedeb. Znana z gęsto porośniętych lasów okalających bananowce i kawowce rosnące na zacienionych farmach, daje sobą przykład dobrych ekologicznych upraw. SNAP Specialty Coffee zbudowali swój młyn w 2019 roku w małej wiosce zwanej Danche z nadzieją na zwożenie jedynie dojrzałych wiśni od …

  • Gwatemala Erika Sanchez (metody przelewowe)

    Erika Sanchez jest właścicielem 2,5h farmy w San Antonio Huista w rejonie Huehuetenango. Farma, o nazwie La Montana, jest zasiana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika jest członkiem Red de Meujeres, czyli „sieci kobiet” i używa na plantacji tylko organicznych nawozów, które sama produkuje. Erika nie stosuje żadnych dodatków chemicznych. Metoda fermentacji, której używa jest …

  • Kenia Kegwa AA (metody przelewowe)

    Kooperatywa Kegwa Coffee Factory jest usytuowane w Prowincji Centralnej, blisko miasta Kianyaga. Została założona w 1960 roku na obszarze 3 arów dostarczając usługi dla wiosek Kegwy, Mwiboini, Cieni i Kithiga. Dzisiaj jest połączona z kooperatywą Ngiriambu Farmers i ma już 1400 członków z czego 1000 to aktywni farmerzy. Wyjątkowe jest też to, że Kegwa Factory …

  • Kolumbia Cafe del Micay (metody przelewowe)

    Gmina Argelia jest umiejscowiona w rejonach o wysokich niepokojach społecznych i otoczona nielegalnym handlem narkotykami. Do dzis jest to aktualny problem dla ludzi pragnących legalnie zarabiać na życie. Siruma Coffee – firma eksportowa założona przez kobiety – w 2020 rozpoczął swój projekt, dotowany z USAID, dla wsparcia 5 małych stowarzyszeń zrzeszających 220 rodzin żyjących z …

  • Kolumbia Monte Bonito (espresso)

    Na drodze pomiędzy Manizales i Honda leży małe miasteczko o nazwie Monte Bonito, graniczące za zboczami Cerro Bravo o zaludnieniu ledwie 1tysiąc mieszkańców. Miasto pieczołowicie utrzymuje stare tradycje rolnicze regionu kolumbijskich Andów. Jego burzliwa historia oparta jest na  wpływach wojny domowej, podczas której 3 krotnie zostało przejęte przez oddziały FARC. Większość rolników tego regionu ma …

  • Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    70,0 
  • Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    80,0