Kawy
Palimy kawę na dwa sposoby – pod espresso i metody przelewowe. Te dwie metody zaparzania kawy wymagają zupełnie innego podejścia do jej palenia.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 11
Boliwia Manco Kapac (metody przelewowe)
Manco Kapac to grupa producentów uprawiajacych kawę wspólnie, którą razem dostarczają do młyna Buena Vista w Caranavi, gdzie poddana jest dalszej obróbce. Każda z farm ma od 8 do 12 hektarów, z których 1/3 to krzewy kawowca różnych odmian jak: Caturra, Red i Yellow Catuai i Typica, rosnących w naturalnym cieniu okolicznych drzew. Ten lot …
Brazylia Aguas Claras (espresso)
Farma Aguas Claras obejmuje łącznie 110 ha. Efrain, właściciel, należy do pokolenia plantatorów kawy, które ma 130 lat w Brazylii. W 2000 r. Efrain kupił ziemię na granicy Sul De Minas oraz Cerrado w regionie ILicnea, po tym, jak zdobył wiedzę na temat produkcji kawy, a także wykorzystania bardziej nowoczesnych technologii rolniczych. W gospodarstwie uprawiane …
Brazylia Caixa de Fruta (espresso)
Wszystkie kawy z partii Caixa są suszone w statycznych zbiornikach, które pomieszczą 25-30 worków zielonej kawy. Zbiorniki te mają specjalne kratki wentylacyjne na dnie dla lepszej cyrkulacji powietrza a temperatura w nich jest utrzymywana poniżej 40stopni. Po wysuszeniu kawa odpoczywa jeszcze przez 2 tygodnie zanim zostanie obrana z pozostałego miąższu. Ta metoda daje bardziej miękką …
El Salvador Los Angeles (metody przelewowe)
Finca Los Angeles jest piękną, 23 hektarową farmą, zasianą jedynie odmianą Pacamara, usytuowaną w paśmie gór Ahuachapan w zachodnim Salvadorze. Farma należy do grupy Los Naranjos, zarzadzanej przez Sigfredo Corado, emerytowanego profesora rolnictwa z Państwowej Szkoły Rolniczej. Jest także częścią programu Renacer (odrodzony w Hiszpanii), która jest szkołą uprawy kawowców w terenie i programem edukacyjnym …
Etiopia Chelbesa Natural (metody przelewowe)
Chelbesa jest jednym z najlepszych regionów pod kątem produkcji kawy w słynnym dystrykcie Gedeb. Znana z gęsto porośniętych lasów okalających bananowce i kawowce rosnące na zacienionych farmach, daje sobą przykład dobrych ekologicznych upraw. SNAP Specialty Coffee zbudowali swój młyn w 2019 roku w małej wiosce zwanej Danche z nadzieją na zwożenie jedynie dojrzałych wiśni od …
Gwatemala Erika Sanchez (metody przelewowe)
Erika Sanchez jest właścicielem 2,5h farmy w San Antonio Huista w rejonie Huehuetenango. Farma, o nazwie La Montana, jest zasiana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika jest członkiem Red de Meujeres, czyli „sieci kobiet” i używa na plantacji tylko organicznych nawozów, które sama produkuje. Erika nie stosuje żadnych dodatków chemicznych. Metoda fermentacji, której używa jest …
Kenia Kegwa AA (metody przelewowe)
Kooperatywa Kegwa Coffee Factory jest usytuowane w Prowincji Centralnej, blisko miasta Kianyaga. Została założona w 1960 roku na obszarze 3 arów dostarczając usługi dla wiosek Kegwy, Mwiboini, Cieni i Kithiga. Dzisiaj jest połączona z kooperatywą Ngiriambu Farmers i ma już 1400 członków z czego 1000 to aktywni farmerzy. Wyjątkowe jest też to, że Kegwa Factory …
Kolumbia Cafe del Micay (metody przelewowe)
Gmina Argelia jest umiejscowiona w rejonach o wysokich niepokojach społecznych i otoczona nielegalnym handlem narkotykami. Do dzis jest to aktualny problem dla ludzi pragnących legalnie zarabiać na życie. Siruma Coffee – firma eksportowa założona przez kobiety – w 2020 rozpoczął swój projekt, dotowany z USAID, dla wsparcia 5 małych stowarzyszeń zrzeszających 220 rodzin żyjących z …
Kolumbia Monte Bonito (espresso)
Na drodze pomiędzy Manizales i Honda leży małe miasteczko o nazwie Monte Bonito, graniczące za zboczami Cerro Bravo o zaludnieniu ledwie 1tysiąc mieszkańców. Miasto pieczołowicie utrzymuje stare tradycje rolnicze regionu kolumbijskich Andów. Jego burzliwa historia oparta jest na wpływach wojny domowej, podczas której 3 krotnie zostało przejęte przez oddziały FARC. Większość rolników tego regionu ma …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)
80,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.