Kawy

Palimy kawę na dwa sposoby – pod espresso i metody przelewowe. Te dwie metody zaparzania kawy wymagają zupełnie innego podejścia do jej palenia.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

  • Brazylia Jacu (metody przelewowe)

    Antonio jest drobnym farmerem żyjącym w rejonie Mogiana, w mieście Poco Fundo. Zasiewa wiele odmian kawowca, lecz jego ulubioną jest Tupi. Jest to odmiana bardzo delikatna i trudniejsza w uprawie, ale wyróżnia się swoją wyjątkową kompleksowością w profilu smakowym. Kawa oceniona przez importera na poziomie 85,75/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Najlepiej spożyć …

  • Brazylia Sitio Taruma (espresso)

    Eduardo Daniel, syn Sebastiao i Hildy Candide, jest najmłodszy w rodzinie. Jego rodzinna historia z plantacją kawy rozpoczęła się w 1990 roku, kiedy to, po wielu latach na innych plantacjach, wreszcie dostali szansę utworzenia własnych plantacji kawy w rejonie Sertaozinho. Kiedy Eduardo skończył 18 lat otrzymał od rodziców jedną z części plantacji i nazwał ją …

  • Etiopia Biftu Gudina Lot 7 (metody przelewowe)

    Nazwa Biftu Gudina jest zaczerpnięta z języka Amharsiego i oznacza promieniowanie rozwojem. Kooperatywa Biftu Gudina powstała w 2012 roku, jest umieszczona w dystrykcie Agaro-Goma, strefie Jimma i ma około 120 członków. Kooperatywa czerpie korzyści z dużej wysoości nad poziomem morza i ziem bogatyvh w minerały. Biftu Gudnia jest obrabiana metodą na mokro. W stacji myjącej …

  • Kenia Rianjagi (metody przelewowe)

    Kooperatywa farmerów Rianjagi została założona w 1998 roku i ciągle się rozrasta. Dzisiaj składa się ju z 1958 czonków. Społeczność zatrudnia 6 pracowników na stałe i całą rzeszę pracowników sezonowych podczas zbiorów. Region jest otoczony malowniczymi wyżynami, na południowy zachód  od lasów gór kenijskich, w regionie słyncym z najwyższej jaości kaw na całym świecie. Warunki …

  • Kolumbia Narino Galeras bezkofeinowa (DECAF)

    W mieście Buesaco, położonym wysoko w Andach, znajduje się biuro, laboratorium do testów i magazyny Kooperatywy Cafes Especiales de Narino. To tutaj zwożone są kawy od wszystkich 300 drobnych farmerów należących do kooperatywy z okolicy miasta. Każdy lot jest analizowany, a farmerzy premiowani powyżej ceny rynkowej za spełnianie wysokich standardów, dobrych praktyk rolniczych, jak unikanie …

  • Kolumbia Palmera (espresso)

    Nazwa Palmera pochodzi od drzewa w Kolumbii, a projekt ten jest częścią programu Ally’s Core Coffee. Ziarna charakteryzują się nutami słodkich owoców tropikalnych, przypraw i czekolady. Pełne body i średnia kwasowość są charakterystyczne dla kaw kolumbijskich. Ziarna pochodzą od producenta Aromas del Sur w Pitalito w Huila, który ma najnowocześniejszy młyn w stacji obróbki, a …

  • Kolumbia Santa Rita (metody przelewowe)

    Stowarzyszenie Asopcafa to młoda organizacja produkująca kawę w słynnym regionie Kolumbii – Huila. Została założona w 2013roku przez 88 rolników mieszkających w dystrykcie Aipe. Założyciele, ponad wszystko, promują rolnictwo jako szanse ludzkiego rozwoju. Jak większość rolniczych rejonów Kolumbii, także Huila była pod negatywnym wpływem kolumbijskich konfliktów zbrojeniowych w latach 90tych i 2000. FARC gorillas przejęły …

  • Pau Brazil (espresso)

    Nazwa Paubrasil pochodzi od narodowego drzewa Brazylii i jest symbolem stałej jakości stworzonej przez doświadczonych rolników z Brazylii, którzy wykorzystują wszystkie dostępne technologie, aby usprawnić produkcję, pomimo zmieniających się warunków środowiskowych. Kawa Paubrasil posiada certyfikat Regiao Cerrado Mineiro Designation of Origin program. Poducenci tych ziaren należą do jednej z dziewięciu spółdzielni lub sześciu stowarzyszeń zrzeszonych …

  • Zestaw testowy espresso (3 x 150 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od ostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    65,0 
  • Zestaw testowy filtr (3 x 150 g)

    Zestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    75,0