Kawy
Palimy kawę na dwa sposoby – pod espresso i metody przelewowe. Te dwie metody zaparzania kawy wymagają zupełnie innego podejścia do jej palenia.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
Brazylia Casa Blend (espresso)
To mieszanka zbiorów z różnych farm stworzona przez kooperatywę Cooxupe. Inicjatywa tej kooperatywy pomaga lokalnym farmerom utrzymać się na rynku kaw jakości Specialty. Profil sensoryczny: orzechy włoskie, skórka pomarańczy, czekolada Kawa oceniona przez importera na poziomie 82,5/100 punktów w skali Specialty Coffee Association (SCA). Dla zachowania walorów smakowych, zalecamy spożyć przed upływem 6 miesięcy od …
Brazylia Santa Cruz – Microlot (espresso)
Nazywam się Jessica Pimentel, jestem drobnym producentem Specialty Coffee. Mam 33 lata i jestem zamężna z Tiago i mamy 8 letnia córkę. Pochodzę z miasta Lambari i jestem 4-ym pokoleniem plantatorów kawy. Mój pradziadek Sebastiao Fernandez był pierwszym plantatorem kawy w tym regionie. W 2019 dołączyliśmy do Stowarzyszenia Amecafe żeby wraz z wymianą doświadczeń od …
Brazylia Sitio Maranhao (espresso)
Zaledwie 3 akrowa farma Sitio Maranhao jest umiejscowiona w górach, na pasie wulkanicznym pokrywającym niemal cały region Caldas. Charakteryzuje się dużą wysokością nad poziomem morza, łagodnym klimatem i gestą florą a wszystko to zapewnia doskonałe warunki dla produkcji kawy jakości Specialty. Profil sensoryczny: mleczna czekolada, karmel, nektarynka, brzoskwinia Kawa oceniona przez importera na poziomie 84,5/100 …
El Salvador Finca Noruega (filtr)
Finca Noruega zajmuje obszar 43 Manzanów w górach Ahuachapan, w zachodnim Salvadorze i jest obsadzona szerokim zakresem odmian od Bourbon do Geshy. Farma należy do grupy Los Naranjos prowadzonej przez Sigfredo Corado, emerytowanego profesora nauk rolniczych. Ten lot w całości składa sie z odmiany Bourbon. Zbierany selektywnie, po czym przewożony do młyna w Beneficio San …
Gwatemala El Patio (filtr)
El Patio jest lotem wyprodukowanym w centralnej strefie całej farmy będącej pod przewodnictwem Renardo Ovalle, menadżera i zarządcy farmy. Kawa rośnie obok gdzie większość lotów jest suszona, stąd nazwa lotu – El Patio. Farma La Bolsa została zakupiona przez wybitnego medyka, Jorge Vides’a w 1958 roku. Jorge wygrał od tamtego czasu dużo nagród za produkcje …
Kolumbia Manizales Cooperative (espresso)
Na drodze pomiędzy Manizales i Honda leży małe miasteczko o nazwie Monte Bonito, graniczące za zboczami Cerro Bravo o zaludnieniu ledwie 1tysiąc mieszkańców. Miasto pieczołowicie utrzymuje stare tradycje rolnicze regionu kolumbijskich Andów. Jego burzliwa historia oparta jest na wpływach wojny domowej, podczas której 3 krotnie zostało przejęte przez oddziały FARC. Większość rolników tego regionu ma …
Peru Elver Rioja (filtr)
Ten lot pochodzi z małej, 2-hektarowej farmy El Barejon należącej do Elvera Rioja Tarillo i jego rodziny. Farma leży na wysokości 1900 m i jest zasiana odmianami caturra i bourbon. Zmiany pogody i fluktuacje temperatury stają się problemem na tej wysokości. Susze są coraz częstsze dlatego zasadzono duże ilości drzew dajacych cień i poprawiono irygacje …
Zestaw testowy espresso (4 x 100 g)
70,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostepności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zestaw testowy filtr (4 x 100 g)
80,0 złZestaw prezentowy: Pakujemy ziarna w zależności od dostępności. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty palenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.